Nyheter!

~2024-05-14~

Nu kan du söka till tredje upplagan av kursen Vidareutbildning i ekonomijournalistik - en stipendiefinansierad tvåveckorsutbildning för verksamma journalister som bevakar ekonomi, näringsliv och ekonomisk politik.

Mer information om utbildningen och hur du ansöker hittar du på Akademins sida.

~2024-03-26~

Stiftelsen Affärsvärldens Akademi – andra året och den första alumniträffen!

I mars gick den andra och avslutande veckan av 2023/2024:s upplaga av Stiftelsen Affärsvärldens Akademi av stapeln. Under vidareutbildningen har 13 stipendiater från olika delar av svensk näringslivsjournalistik deltagit och bland annat fått nya verktyg, genomgångar av praktikfall, en överblick i journalistiska metoder och ekonomisk teori, i kombination med diskussioner kring deltagarnas egna erfarenheter och reflektioner. Utbildningen leds av ekonomijournalisten Erik Wahlin.

– När utbildningsansvarig Erik Wahlin uppger att han har utformat en utbildning som han skulle vilja gå själv förstår man att det är ett givande och bra utbildningsprogram. Det har varit mycket intressanta föreläsningar och spännande studiebesök, säger Magnus Bernet, Nyhetsbyrån Direkt.

Under vidareutbildningens två veckor har den gästats av framstående föreläsare och ledare från näringsliv, myndigheter, forskning, akademi och media. Samtliga föreläsningar har varit off the record.

– Det som gjort utbildningen så givande och helt unik är möjligheten att vara med likasinnade och samtidigt få en massa nya intryck samt perspektiv från människor i olika delar av branschen. Trots många år i yrket har jag lärt mig nytt och känt minst ett ”aha” varje dag, säger Nike Mekibes, Dagens Industri TV.

I samband med den avslutande utbildningsveckan genomfördes även Stiftelsen Affärsvärldens Akademis första alumniträff, där deltagare från årets och fjolårets kurs fick träffas och utbyta tankar och erfarenheter. På plats fanns även stiftelsens styrelse, bland andra Olle Lidbom, kommunikationschef Norstedts förlagsgrupp, och Thomas Peterssohn, ägare Ny Teknik, som i ett panelsamtal, med stiftelsens ordförande Anna Karin Källén, diskuterade framtiden för svensk ekonomijournalistik.

–  Vi har höga ambitioner för framtiden vad gäller både akademin och vårt alumniprogram, och vi är tacksamma och glada för att det är så många som söker till oss och den positiva responsen vi fått från dem som deltagit i vår utbildning. Vi ser verkligen fram emot att fortsätta vårt arbete med att inspirera och stödja svensk näringslivsjournalistik, säger Stiftelsen Affärsvärldens ordförande Anna Karin Källén.

~2023-12-01~

Ekonomijournalister får nya insikter och verktyg på Stiftelsen Affärsvärldens Akademi

Den 27 november drog den andra omgången av Stiftelsen Affärsvärldens oberoende vidareutbildning för ekonomijournalister i gång. Under de tio kursdagarna får 13 utvalda stipendiater nya verktyg, genomgångar av praktikfall och en överblick i journalistiska metoder och ekonomisk teori – självklart i kombination med diskussioner kring deltagarnas egna erfarenheter och reflektioner. Utbildningen leds av ekonomijournalisten Erik Wahlin, tidigare bland annat chefredaktör för tidningen Affärsvärlden.

– Att ansvara för Sveriges första oberoende vidareutbildning helt fokuserad på aktiva ekonomijournalisters behov är en betydande och viktig uppgift. Det blev väldigt lyckat i fjol, och jag är glad att vi fick så många kompetenta sökande även i år. Jag ser fram emot en öppen, ärlig och dynamisk diskussion om komplexa journalistiska frågor, principer, bra och dåliga affärer, etik och moral, säger kursledaren Erik Wahlin.

Av 33 sökande antogs 13 stipendiater som representerar olika delar av svensk näringslivsjournalistik, som till exempel Dagens Industri, Svenska Dagbladet, Omni och Placera Media. Under de två utbildningsveckorna, en i november 2023 och en i mars 2024, gästas kursen av några av Sveriges mest framstående ekonomijournalister, ekonomer, forskare och mediechefer, varvat med studiebesök och workshops. Samtliga föreläsningar är off the record.

– Jag vill få med mig konkreta verktyg som gör att jag kan bredda mig i mitt yrke. Det här låter ju lite pinsamt, men jag vet inte hur man hittar det intressanta i en kvartalsrapport. Det hoppas jag kunna efter det här. Det är en utbildning som verkar ligga väldigt yrkesnära och det känns perfekt, säger stipendiaten Gunnar Harrius från Monopol Media.

Han får medhåll av Dagens Industri TV:s Nike Mekibes, även hon en av årets stipendiater:
– Med många och långa sändningar stannar jag sällan upp, här hoppas jag att mötet med föreläsare och kursdeltagare kommer bidra med nya perspektiv och en fördjupad förståelse för vårt gigantiska och otroligt spännande bevakningsområde.  

Stiftelsen Affärsvärlden har sedan 1987 delat ut stipendier till ekonomijournalister för olika typer av utbildning, studieresor samt olika bok- och artikelprojekt. Efter många års uppskattad stipendieverksamhet till enskilda projekt bestämde stiftelsen att starta en akademi med en oberoende vidareutbildning för aktiva ekonomijournalister.

– Förra årets deltagare gav kursen höga betyg. Vi hoppas att de nya stipendiaterna ska bli lika nöjda med vårt skräddarsydda program. Vi vill att utbildningen ska inspirera och gynna dem som yrkesverksamma journalister – men inte bara dem – utan vi hoppas att även svensk näringslivsjournalistik i stort kommer att gynnas positivt, säger Anna Karin Källén, ordförande för styrelsen för Stiftelsen Affärsvärlden.

Deltagarna på den andra upplagan av Stiftelsen Affärsvärldens Akademi för ekonomijournalistik, fotograferade på United Spaces Götgatsbacken i Stockholm den 27 november 2023 under utbildningens första vecka.

Övre raden, från vänster:
Lovisa Eklund, Svenska Dagbladet Näringsliv, Sophia Sinclair, Svenska Dagbladet Näringsliv, Mikael Olsson, Dagens Industri, Madeleine Nilsson, Dagens Media, Tobias Samuelsson, Affärsvärlden, Anna Thulin, Omni Ekonomi, Joakim Malmberg, Omni Ekonomi, Cecilia Persson, ATL Lantbrukets affärstidning.  
Nedre raden, från vänster:
Gunnar Harrius, Monopol Media, Nike Mekibes, Dagens Industri TV, Magnus Bernet, Nyhetsbyrån Direkt, Sölve Dahlgren, Rapidus och Boktugg, Ellinor Beckett, Placera Media.

Foto: Jonas Borg

~2023-10-25~

Den 27 november är det dags för andra upplagan av Stiftelsen Affärsvärldens Akademi, Sveriges första oberoende vidareutbildning för aktiva ekonomijournalister och näringslivsbevakare.

I år har Stiftelsen Affärsvärldens antagningskommitté (Thomas Peterssohn, ägare Ny Teknik, Olle Lidbom, kommunikationschef Norstedts förlagsgrupp och stiftelsens ordförande Anna Karin Källén) beviljat 13 av 36 ansökningar. Utbildningen pågår på heltid under två veckor – en i november och en i mars 2024 – och är kostnadsfri för stipendiaterna. Kursledare och programansvarig är Affärsvärldens förre chefredaktör, ekonomijournalisten Erik Wahlin. Kursen gästas av cirka 25 föreläsare, inklusive några av Sveriges absolut bästa ekonomijournalister, ekonomer, forskare och mediechefer, och varvas med studiebesök och workshops. Samtliga föreläsningar är off the record.

Här är stipendiaterna för Stiftelsen Affärsvärldens Akademi 2023–2024

Tobias Samuelsson, Affärsvärlden
Cecilia Persson, ATL Lantbrukets affärstidning
Mikael Olsson, Dagens Industri
Nike Mekibes, Dagens Industri TV
Madeleine Nilsson, Dagens Media
Gunnar Harrius, Monopol Media
Magnus Bernet, Nyhetsbyrån Direkt

Anna Thulin, Omni Ekonomi
Joakim Malmberg, Omni Ekonomi
Ellinor Beckett, Placera Media
Sölve Dahlgren, Rapidus och Boktugg
Lovisa Eklund, Svenska Dagbladet Näringsliv
Sophia Sinclair, Svenska Dagbladet Näringsliv