Stiftelsen Affärsvärldens akademi för ekonomijournalistik

Den 27 november är det dags för andra upplagan av Stiftelsen Affärsvärldens Akademi, Sveriges första oberoende vidareutbildning för aktiva ekonomijournalister och näringslivsbevakare.

I år har Stiftelsen Affärsvärldens antagningskommitté (Thomas Peterssohn, ägare Ny Teknik, Olle Lidbom, kommunikationschef Norstedts förlagsgrupp och stiftelsens ordförande Anna Karin Källén) beviljat 13 av 36 ansökningar. Utbildningen pågår på heltid under två veckor – en i november och en i mars 2024 – och är kostnadsfri för stipendiaterna. Kursledare och programansvarig är Affärsvärldens förre chefredaktör, ekonomijournalisten Erik Wahlin. Kursen gästas av cirka 25 föreläsare, inklusive några av Sveriges absolut bästa ekonomijournalister, ekonomer, forskare och mediechefer, och varvas med studiebesök och workshops. Samtliga föreläsningar är off the record.

Här är stipendiaterna för Stiftelsen Affärsvärldens Akademi 2023–2024

Tobias Samuelsson, Affärsvärlden
Cecilia Persson, ATL Lantbrukets affärstidning
Mikael Olsson, Dagens Industri
Nike Mekibes, Dagens Industri TV
Madeleine Nilsson, Dagens Media
Gunnar Harrius, Monopol Media
Magnus Bernet, Nyhetsbyrån Direkt

Anna Thulin, Omni Ekonomi
Joakim Malmberg, Omni Ekonomi
Ellinor Beckett, Placera Media
Sölve Dahlgren, Rapidus och Boktugg
Lovisa Eklund, Svenska Dagbladet Näringsliv
Sophia Sinclair, Svenska Dagbladet Näringsliv

Stiftelsen Affärsvärlden är en oberoende, opolitisk och icke kommersiell aktör som sedan år 1966 verkar för att gynna ekonomijournalistiken. Grundtanken är att kunnig och granskande ekonomijournalistik av internationellt hög klass är viktig för ett konkurrenskraftigt näringsliv och ett fungerande demokratiskt samhälle.

Det har länge saknats utbildningar och kurser specifikt för journalister som bevakar ekonomi, näringsliv och ekonomisk politik, trots att det är en av de största, vitalaste och viktigaste delarna av journalistiken och en av de mest kunskapskrävande. Hösten 2022 startades därför Stiftelsen Affärsvärldens akademi.

Vidareutbildning i ekonomijournalistik för aktiva journalister, andra upplagan.

Tid

Utbildningen är på totalt två veckor fördelade på två tillfällen.

  •  Måndag 27 november till fredag 1 december 2023 (vecka 48)

  •  Måndag 11 mars till fredag 15 mars 2024 (vecka 11)

Plats

United Spaces, Götgatan 22A, Stockholm.

Kostnad

Kursen finansieras i sin helhet av Stiftelsen Affärsvärlden som en del av stiftelsens stipendieverksamhet och är kostnadsfri för antagna deltagare. Antagna som bor utanför Storstockholmsområdet kan även söka stöd för resa och boende.

Kursplan

Kursen är anpassad för dig som är yrkesverksam journalist och har arbetat minst några år som ekonomijournalist eller inom andra specialiseringar huvudsakligen bevakat ekonomi, näringsliv och eller ekonomisk politik.

Under de tio kursdagarna får en klass med tolv utvalda deltagare nya verktyg, detaljerade casegenomgångar och en överblick i journalistisk metod och ekonomisk teori. Deltagarna bidrar i hög grad själva med egna erfarenheter och reflektioner.

Cirka 25 föreläsare deltar under kursen, inklusive några av Sveriges absolut bästa ekonomijournalister liksom ekonomer, forskare och mediechefer, varvat med studiebesök och workshops. Samtliga föreläsningar är off the record.

Kursen fokuserar på fyra områden:

  •  Översikt i nationalekonomin och företagsekonomi

  •  Ekonomijournalistik som metod

  •  Att bevaka företag och organisationer

  •  Att bevaka finansmarknad, penningpolitik och finanspolitik.

Arrangör

Utbildningen arrangeras av Stiftelsen Affärsvärlden, en opolitisk och oberoende stiftelse, som bland annat står bakom den mångfaldigt prisbelönta tidningen Affärsvärlden. Kursledare och programansvarig är Erik Wahlin, som bland annat har varit chefredaktör och ansvarig utgivare för Affärsvärlden.

Vid frågor om kursen eller ansökan kontakta kursledaren Erik Wahlin: 073-5001175 eller erik.wahlin@gmail.com


Kontakta Akademin

Namn E-post Meddelande Skicka in