Stiftelsen Affärsvärldens akademi för ekonomijournalistik

Den 25 november är det dags för tredje upplagan av Stiftelsen Affärsvärldens Akademi, Sveriges enda oberoende vidareutbildning för professionella ekonomijournalister.

Det har länge saknats utbildningar och kurser specifikt för journalister som bevakar ekonomi, näringsliv och ekonomisk politik, trots att det är en av de största och viktigaste delarna av journalistiken – och en av de mest kunskapskrävande. Hösten 2022 startade därför Stiftelsen Affärsvärlden en akademi. Stiftelsen är en oberoende, opolitisk och icke-kommersiell aktör som sedan år 1966 verkar för att främja svensk ekonomijournalistik. Utbildningen har hittills körts i två omgångar och resulterat i toppbetyg från deltagarna samt ett alumninätverk som fortsätter att stötta och inspirera varandra.

I år har tolv stipendiater, från en rad av Sveriges bästa redaktioner, beviljats stipendier för utbildningen. Den hålls i centrala Stockholm och är uppdelad i en vecka i slutet på november och en i mars, med totalt tio kursdagar på heltid. Kursen finansieras i sin helhet inom ramen för stiftelsens stipendieverksamhet.

Under de tio kursdagarna får deltagarna nya verktyg, detaljerade casegenomgångar och en överblick i journalistisk metod och ekonomisk teori. Deltagarna bidrar i hög grad själva med egna erfarenheter och reflektioner. Kursen som leds av Erik Wahlin, tidigare chefredaktör på Affärsvärlden, gästas av cirka 25 föreläsare inklusive några av Sveriges absolut bästa ekonomijournalister liksom ekonomer, forskare och mediechefer. Detta varvas med studiebesök och workshops. Samtliga föreläsningar är off the record.

Här är stipendiaterna för Stiftelsen Affärsvärldens Akademi 2024–2025:
Gustaf Andersson, Nyhetsbyrån Direkt, Petra Bergman, SR Ekot / frilans, Henning Eklund, SvD Näringsliv, Magnus Georgsson, Affärsvärlden, Sofia Hårdänge, Affärsvärlden, Oscar Julander, DI-tv, Tea Oscarsson, Omni Ekonomi, Aron Sigblad, Omni Ekonomi, Jesper Stärn, ATL, Mathilda Svensson, EFN, Emmylou Tuvhag, SvD Näringsliv och Olof Wijnbladh, SR Ekot.

Mer om ”Vidareutbildning i ekonomijournalistik för aktiva journalister”, tredje upplagan

Tid

Utbildningen är på totalt två veckor fördelade på två tillfällen.

  •  Måndag 25 november till fredag 29 november 2024 (vecka 48)

  •  Måndag 10 mars till fredag 14 mars 2025 (vecka 11)

Plats

United Spaces, Götgatan 22A, Stockholm.

Kostnad

Kursen finansieras i sin helhet av Stiftelsen Affärsvärlden som en del av stiftelsens stipendieverksamhet och är kostnadsfri för antagna deltagare. Antagna som bor utanför Storstockholmsområdet kan även ansöka om stöd för resa och boende. 

Kursplan

Kursen är anpassad för dig som är yrkesverksam journalist och har arbetat minst några år som ekonomijournalist eller inom andra specialiseringar huvudsakligen bevakat ekonomi, näringsliv och eller ekonomisk politik.

Under de tio kursdagarna får en klass med 12-14 utvalda deltagare nya verktyg, detaljerade casegenomgångar och en överblick i journalistisk metod och ekonomisk teori. Deltagarna bidrar i hög grad själva med egna erfarenheter och reflektioner.

Cirka 25 föreläsare deltar under kursen, inklusive några av Sveriges absolut bästa ekonomijournalister liksom ekonomer, forskare och mediechefer, varvat med studiebesök och workshops. Samtliga föreläsningar är off the record.

Kursen fokuserar på fyra områden:

  •  Översikt i nationalekonomin och företagsekonomi

  •  Ekonomijournalistik som metod

  •  Att bevaka företag och organisationer

  •  Att bevaka finansmarknad, penningpolitik och finanspolitik.

Arrangör

Utbildningen arrangeras av Stiftelsen Affärsvärlden, en opolitisk och oberoende stiftelse, som bland annat står bakom den mångfaldigt prisbelönta tidningen Affärsvärlden. Kursledare och programansvarig är Erik Wahlin, som bland annat har varit chefredaktör och ansvarig utgivare för Affärsvärlden.  

Vid frågor om kursen eller ansökan kontakta kursledaren Erik Wahlin: 073-5001175 eller erik.wahlin@gmail.com


Kontakta Akademin

Namn E-post Meddelande Skicka in